21 juni 2016
19:00

Referat: Oxie SK - AIF Barrikaden

Startelvan (4-1-2-3): Mikael – Jonathan, Oskar, Sten, Viktor – Johan Ahl – Henke, Johan Kalmar – Sebbe, Anders, Linus

Avbytare var Amine som kom in som vänsteranfallare efter 23 min och spelade i den positionen tills han blev utbytt i den 74:e min, Albin som spelade sista knappa halvtimmen som mittback, Majed som spelade sista 20 minuterna som högeranfallare, Martin som spelade sista kvarten som offensiv mittfältare och Patrik som spelade sista 5 som defensiv mittfältare (men inte höll sitt löfte om att just under ett sånt förväntat miniinhopp på slutet avgöra matchen ? )

Kvällen var ju bortsett från själva matchen underbar; en ljum sommarkväll utan mycket vind och med utsikt över härligt grönskande kullar. Men vadå?? En i kioskpersonalen sa innan matchen till mig (ni har kanske märkt att jag allt mer håller på att glida över till att skriva i jag-form, alla i södra Skåne tycks ju ändå veta vem det är som skriver) att vi fick hoppas att det blev en trevlig match och jag svarade då att jag i vårt läge princip sket i både hur trevlig matchen blev och i den fina inramningen om vi inte vann matchen. Och frustrationen var ju också total efteråt och planen skulle lika gärna kunnat vara omgärdad av ett antal skrotfirmor och en avfallsanläggning och matchen avgjorts i storm, regn och 10 grader utan att det gjort minsta skillnad på humöret när matchen var över.

Matchen innehöll länge få klara målchanser och i första var de väldigt få. Efter en knapp kvart hade vi dock inom loppet av en minut vad jag med mitt språkbruk brukar kalla trekvartschanser där vi slarvade bort avsluten. Trots att Oxie inte hotade oss ordentligt en enda gång så fortsatte vi på något sätt att spela lika ängsligt som vi gjorde nästan redan från början. I den 32:a matchen tilldömdes Oxie en straff som straffskytten säkert satte dit. Man kunde ju kanske hoppas på att det skulle kunna bli den tändande gnistan och att vi skulle ”släppa på handbromsen” men så blev det inte utan det fortsatte ungefär som tidigare. Mot slutet av halvleken hade de ett tungt långskott som Mikael mycket vackert styrde till hörna. Om bollen annars gått innanför ramen rådde det dock delade meningar om.

Sen avslutades halvleken med att vi på övertid fick ett mål av Johan Ahl bortdömt för ruff i ett tidigare moment, ett domslut som kändes ytterst tveksamt för att inte säga felaktigt. Och alla kan ju räkna ut vad ett mål vid den tidpunkten kunde betytt i form av lossade knutar.

De första 20 minuterna av andra såg det i princip precis likadant ut som i första, möjligtvis med den skillnaden att Oxie nu hade ett bättre spel än i första halvlek då vi hade en viss spelmässig dominans. I den 66:e min hände det dock något som satte fart på hela vårt lag och gav just den energi vi saknat. Amine slog ett inlägg som Henke relativt ren mötte med en volleybredsida. Målvakten gjorde visserligen en mycket bra reflexräddning så vår nu cirka 5 timmar långa måltorka förblev intakt men på något sätt verkade det nu ändå som att våra spelare kände att de åtminstone komma till rejäla chanser.

I den 72:a min hade Sebbe ett ”lobblångskott” som var värt ett bättre öde och nog också resulterat i ett sådant om antingen målvakten stått ett par meter längre ut när skottet avslutades eller varit en bara något sämre sådan. Bollen gick i en mycket hög bana för att sedan dala brant så att den hade gått in precis under ribban om inte målvakten genom att tänja sig till det ytterst lyckades få en hand på den och stöta den över ribban. Och nu kom chanserna tätt; i den 76:e min sköt Anders en frispark som gick via målvakten stolpe-ut. I den 79:e min ville många i vårt lag ha en straff när Henke drogs ner. Själv kunde jag inte bedöma hur pass befogad en sådan varit. I den 85:e min slet sig Johan Ahl förbi ett par spelare så att han kom fri med målvakten från tämligen nära håll om än med halvdålig vinkel. Skottet gick dessvärre – och typiskt nog för de senaste veckornas spel – strax utanför.

Därefter verkade energin ta slut igen och en uppgivenhet breda ut sig inte bara bland oss på ”läktaren” utan också – mycket mänskligt och förståeligt – bland spelarna på plan. Det blev tre tilläggsminuter och under dessa hade Oxie ett långskott som såg ut att gå stolpe-ut men det kan den också ha tagit i hjulet på utsidan av målet.
Vi hade alltså än en gång de flesta chanserna (och denna gång också lite otur med de viktigaste domsluten) men utan mål vinner man ju inga matcher. En anledning till att Oxie kunde gå segrande ur matchen var att deras målvakt var mycket bra (Mikael gjorde också en bra insats men fick inte lika stora möjligheter att visa sitt kunnande som deras keeper). Samtidigt får väl sägas att vi stundtals gjorde det väldigt lätt för honom genom ständiga inlägg mot hans naturliga yta.

Vi har de senaste veckorna kommit in i en negativ spiral där motgångar försämrar självförtroendet vilket ju lätt gör nästa insats lite sämre vilket…. De senaste veckorna har det dåliga självförtroendet verkligen lyst om laget. Vi har liksom ingen riktig energi trots att ingen alls går och latar sig på planen. Med några få undantag lämnar alla över ansvaret på någon annan för att något ska hända. Även om det ju på ett sätt känns väldigt tungt att gå in i sommaruppehållet med en hel rad usla resultat på slutet och en plötsligt uppkommen extrem måltorka så är det nog betydligt bättre för laget att nästa match ligger 6-7 veckor framåt i tiden istället för t.ex. 3 dagar. Nu får ni som spelat under den senaste superdeppiga tiden lite tid att slicka era mentala sår.

Statistik (våra siffror först): Hörnor 9-6 Avslut på mål: 6-5 Avslut utanför: 6-5

Avslutningsvis vill jag lyfta fram några spelare som stack ut i vårt lag genom att inte spela räddhågset utan verkade helt opåverkade av de dåliga resultaten på slutet nämligen Oskar, Johan Ahl och sist men inte minst Viktor som var mycket, mycket bra, ja i första halvlek fullständigt suverän.